EŞ SEÇİMİ VE EVLİLİK HAKKINDA

24.02.2021
633
EŞ SEÇİMİ VE EVLİLİK HAKKINDA

Kişi resmi olarak evlenerek; ”Ben bu kişiyle birlikte yaşayacağım ve bunun getirdiği rolleri, sorumlulukları kabul ediyorum.” der. 

Evlilik kararı verirken, bir yaşamı paylaşacağınızı unutmayın. Yalnızca duygularla veya yalnızca mantığınızla yaptığınız seçim sağlıklı olmayacaktır. 

Evlilik, 2 farklı bireyin birlikte şekillenmesi demektir. Tıpkı bir puzzle gibi çiftler hem birbirine benzer hem de birbirlerinin farklılığını tamamlar nitelikte olmalıdır. Bunun için de çiftlerin birbirlerini olabildiğince iyi tanımaları ve tanımlamaları gerekir. 

Evlilik kararını vermeden önce hayatınızda olan, evlenmeyi düşündüğünüz kişi iyi tanıyın, kişiliğini çözümlemeye çalışın. Eğer ki karşı tarafın kişilik yapısı size uygun değilse, evliliği bir kez daha ve ciddi şekilde düşünün. 
 
”Evlendikten sonra nasıl olsa ben onu değiştiririm.” çok yanlış bir inançtır, hiçbir geçerliliği yoktur. Evet, insanlar zamanla değişebilir ancak bu daha çok küçük çapta olan değişikliklerdir. Kişilik yapısının değişmesi çok zor bir ihtimaldir. Kısacası hiç kimse bir başkasını değiştiremez.  
Sizin kişilik yapınıza uygun olmayan bir kişiyle yapacağınız evlilik ne yazık ki hüsranla sonlanacaktır.  
 
”Onunla, onu hiç değiştirmeden ve değişmesini istemeden yani onu olduğu gibi kabul ederek bir ömür boyu yaşayabilecek misiniz?” Bu soruya dürüstçe yanıt vermeniz gerekiyor. 

Eş Seçimi ve Aile Faktörü 

Evlenmeyi düşünen yetişkinler… Evlenmek için eş mi arıyorlar? Yoksa bir ebeveyn mi ? 
 
Her insan ailesi çok patolojik değilse kendi ailesi gibi bir aile kurmak ister. Anaerkil düzen… Ataerkil düzen… 
 
Annenin baskın olduğu bir evde büyüyen erkek, evleneceği kadının da annesi gibi kendisini yönetmesini ister. Kuralcı, otoriter bir baba tarafından büyütülen kadın ise evleneceği erkeğin davranışlarının babasının davranışları gibi olmasını ister. 
 
Bu örneklerde sağlıksız herhangi bir durum söz konusu değildir. Eş seçiminde kız ve erkek tarafının her ikisi de evlenmeyi düşündükleri şahsın ailelerine bakmalıdır. Önemli olan nokta; evlenmeyi düşünen çiftlerin alışık oldukları ebeveyn tutumlarının kendi hayatlarında ne kadar etkili olduğudur. Bu sağlıklı bir eş seçimi için gerekli kriterdir. 
Ataerkil bir aile düzeninde büyümüş kadın için de en doğru seçim maskülen özellikleri baskın olan bir erkek olacaktır.  
Kişinin eş seçimi tıpkı meslek seçimi gibidir; tüm hayatını etkiler. Bu sebeple ”yaşım geldi, evlenmem lazım” gibi toplum baskısının neden olduğu düşünceler yerine, ”ben hangi özelliklere sahip, nasıl bir eşle mutlu olabilirim?” gibi düşüncelere hayatınızda yer verin. 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.